rozšírené
vyhľadávanie

ingrediencie
Pridaj do zoznamu
náročnosť
kategória
dĺžka prípravy

Rascový zemiakový domáci chlieb

Niet krajšieho osviežovača vzduchu ako vôňa čerstvo napečeného chleba...

postup:

  • 1. 2 stredne veľké zemiaky (kategória na cesto, múčne zemiaky) uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Zemiaky ako aj všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, aby sa nám cesto pekne kyslo. Zemiaky nastrúhame na jemno na strúžiku na parmezán, alebo mrkvu.  

  • 2. Droždie a lyžičku kryštálového cukru s teplým mliekom dáme do misky a položíme na 15 minút na teplé miesto prikryté obrúskom. 

  • 3. Oddýchnutý kvások primiešame do 1 kg hladkej múky Zlatka (alebo múky na chlieb) a zemiakov. Pridáme soľ, ocot, roztopený Palmarin, v mažiariku rozdrvenú rascu a rukami vymiesime husté cesto. Miesime jemne ale pevne, aby sa nám do cesta dostalo čo najviac vzduchu. Podľa potreby prilievame po troškách vodu. Zvyšok múky používame na podsypávanie pri miesení.

  • Rascový zemiakový domáci chlieb

    4. Vymiesené cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 45 minút, kým sa cesto zdvojnásobí. Potom cesto na chlieb opäť premiesime pomaly a stále v teplej miestnosti, aby nám cesto nekleslo. Znova necháme nakysnúť. Tretí krát premiesime a cesto vložíme do vymastenej formy, v ktorej budeme chlieb piecť (jánska misa, zapekacia misa...). Cesto necháme znova vykysnúť. Vrch cesta potrieme vodou a dáme piecť. Rúru necháme vyhriať na 200 stupňov. Chlieb pečieme asi 1 hodinu. 

  • Rascový zemiakový domáci chlieb

    5. Po dopečení chlieb znovu potrieme slanou vodou. Chlieb vytiahnutý z rúry necháme vychladnúť v miske, kde sa piekol v izbovej teplote.

pridaj recept

recept upiekli:

Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.

Rascový zemiakový domáci chlieb

Niet krajšieho osviežovača vzduchu ako vôňa čerstvo napečeného chleba...

Hodnoť recept:
Pridal/a: / 05.06.2013
  • Celkový čas
    prípravy:
    15 min.
  • Počet
    porcií:
    -
  • Čas
    pečenia:
    60 min.
  • Teplota
    pečenia:
    200 ˚C
  • Náročnosť
    prípravy:
    ťažšie
1 lyžica Palmarín
1 kg múka hladká
1 lyžica cukor kryštálový
1 kocka droždie
1 lyžica soľ hrubozrnná morská
1 lyžica rasca celá
2 ks zemiaky
1 lyžica ocot
200 ml mlieko

Produkt v recepte:
Palmarín

perníčky radia