Tento jablkový koláčik je veľmi vďačný. Nemusia byť použité len jabĺčka, ale akékoľvek sezónne ovocie. Avšak odporúčam to kombinovať so samotnými jablkami, keďže niektoré ovocie môže pustiť viac šťavy ;-) Platí jediná zásada - suroviny musia byť pri spracovaní cesta studené! - v inom prípade sa koláč nepodarí.
1. Do robota dáme múku a cukor, pridáme pokrájané maslo a Heru a premiešame krátkymi pulzmi sekacím nožom. Prilejeme vodu a krátko premiešame. Vyklopíme na dosku a spravíme bochník, ktorý zabalíme do fólie, trochu stlačíme na placku a dáme asi na hodinu do chladničky. Nezabúdame, že všetky suroviny musia byť studené!
2. Medzitým si očistíme jablká a pokrájame ich na menšie kúsky. Polejeme ich šťavou z citróna a posypeme 2 PL hladkej múky, pridáme štipku soli, cukor a škoricu podľa chuti.
3. Schladené cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti tak, aby jedna bola trochu väčšia (naspodok) a druhá menšia (navrch).
4. Rozvaľkáme tenké cesto - tak, aby prečnievalo cez okraje formy.
5. Popicháme vidličkou, naplníme jablkami a na jablká dáme pár tenkých plátkov masla. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
6. Vyvaľkáme druhú časť cesta a prikryjeme jablká. Okraj orežeme tak, aby prečnieval 1,5 cm a dobre spojíme obe cestá. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a spravíme otvory, aby mohla unikať para. Pripravený koláč dáme do chladničky kým sa nám predhreje rúra.
7. Pripravený koláč položíme na väčší plech, ak by nám náhodou vytiekla šťava. Prvých 15 minút pečieme pri teplote 210°C, potom stíšime na 175°C a pečieme ešte 45-60 minút - má byť zlatohnedý. Po vybratí ho necháme poriadne vychladnúť.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Tento jablkový koláčik je veľmi vďačný. Nemusia byť použité len jabĺčka, ale akékoľvek sezónne ovocie. Avšak odporúčam to kombinovať so samotnými jablkami, keďže niektoré ovocie môže pustiť viac šťavy ;-) Platí jediná zásada - suroviny musia byť pri spracovaní cesta studené! - v inom prípade sa koláč nepodarí.
cesto | |
---|---|
1,5 pohár 250 ml | múka hladká |
85 g | Palmarín |
85 g | maslo |
1/3 pohár 250 ml | voda ľadová |
2-3 lyžica | Práškový cukor |
plnka | |
---|---|
6-7 ks | jablká |
1 ks | citrón |
2 lyžica | múka hladká |
1 podľa potreby | cukor |
1 štipka | soľ |
1 g | vajce (na potretie) |
1 podľa potreby | škorica mletá |