Základ skvelého dobošového rezu ozdobte podľa fantázie, napríklad do tvaru futbalového ihriska...
1. Príprava piškótového cesta: Zmiešame hladkú múku, 250 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 120 g Helie a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 5 častí. Po jednej ich vyvaľkáme a dáme upiecť na plech vystlaný mastným papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C krátko (cca 10 minút) aby cesto ostalo bledé, nie do ružova. Pečenie opakujeme 5x.
2. Príprava krému: Z 1 litra mlieka, Zlatých klasov, polohrubej múky, 6 polievkových lyžíc práškového cukru a vanilínového cukru uvaríme hustý krém. Dáme vychladiť a potom doň vmiešame 80 g kakaa a 500 g Helie.
3. Postup na marshmallow fondán (falošný marcipán): JoJo cukríky vysypeme do sklenenej misy (nie umelo hmotnej) pridáme 2 lyžice vody, 1 mocca lyžičku kyseliny citrónovej, zelené potravinárske farbivo, čajovú lyžičku Cery a arómu. Dáme do mikrovlnky na 2 minúty a po 15 sekundách mikrovlnku otvoríme počas "jazdy" a hmotu premiešame. Opakujeme každých 15 sekúnd kým nám nevyprší čas 2 minúty a cukríky sa nerozpustia. Misu z mikrovlnky vyberieme a po lyžiciach do nej vmiešame 400 g preosiateho práškového cukru. Zvyšných 200 g cukru vysypeme na pracovnú plochu a do stredu cukru vlejeme už polotuhú hmotu z cukríkov. Rukami dôkladne vypracujeme všetok cukor do hladkej hmoty. Hmota by nemala byť mäkká ale ani tvrdá. Ruky umyjeme, pracovnú plochu očistíme a hmotu pripravíme na vaľkanie tak, že pod ňu jemne podsypeme preosiaty cukor. Táto dávka vystačí na potiahnutie 1 veľkej torty a z hmoty nám aj zvýši. Na dekoráciu inými farbami potrebujeme postup opakovať a v potrebnej farbe prifarbiť. Ak potrebujeme bielu, tak ju robíme len z bielych cukríkov.
4. Vychladnuté piškóty natrieme krémom tak, že krém si vopred rozdelíme na 4 rovnaké časti a ešte si z neho odložíme toľko, aby sme s ním vedeli celú tortu potrieť (torta bude vysoká cca 3 cm). Natreté a navrstvené pláty dobre zaťažíme a necháme cez noc odstáť v chladničke.
5. Ak chceme koláč orezať do iného tvaru (menší štvorec, kocka..), necháme tortu na izbovej teplote asi 1 hodinu, aby obmekla a dala sa dobre rezať. Vyrežeme si zo stredu potrebný formát, potrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
6. Tortu vyberieme z chladničky a potiahneme marcipánovou hmotou. Zvyšky orežeme, hrany pekne vypracujeme. Potom si vyvaľkáme biely marcipán a vyrežeme z neho pásiky potrebné na vytvorenie čiar futbalového ihriska. Môžeme vymodelovať bránky alebo ich nahradiť umelohmotnými tak ako aj hráčov.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Základ skvelého dobošového rezu ozdobte podľa fantázie, napríklad do tvaru futbalového ihriska...
620 g | Helia |
---|---|
1 lyžička | Cera |
750 g | múka hladká |
100 g | múka polohrubá |
900 g | cukor práškový |
1 ks | kypriaci prášok do pečiva |
2 ks | krémový prášok Zlatý klas |
1 ks | vanilínový cukor |
1 lyžička | kyselina citrónová |
2 bal. | cukríky JoJo marshmallow |
80 g | kakao |
potravinárska farba zelená | |
mandľová aróma | |
2 ks | vajcia |
1 liter | mlieko |
2 lyžica | voda |