rozšírené
vyhľadávanie

ingrediencie
Pridaj do zoznamu
náročnosť
kategória
dĺžka prípravy

Dobošová torta - futbalové ihrisko

Základ skvelého dobošového rezu ozdobte podľa fantázie, napríklad do tvaru futbalového ihriska...

postup:

  • 1. Príprava piškótového cesta: Zmiešame hladkú múku, 250 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 120 g Helie a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 5 častí. Po jednej ich vyvaľkáme a dáme upiecť na plech vystlaný mastným papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C krátko (cca 10 minút) aby cesto ostalo bledé, nie do ružova. Pečenie opakujeme 5x.

  • 2. Príprava krému: Z 1 litra mlieka, Zlatých klasov, polohrubej múky, 6 polievkových lyžíc práškového cukru a vanilínového cukru uvaríme hustý krém. Dáme vychladiť a potom doň vmiešame 80 g kakaa a 500 g Helie. 

  • 3. Postup na marshmallow fondán (falošný marcipán): JoJo cukríky vysypeme do sklenenej misy (nie umelo hmotnej) pridáme 2 lyžice vody, 1 mocca lyžičku kyseliny citrónovej, zelené potravinárske farbivo, čajovú lyžičku Cery a arómu. Dáme do mikrovlnky na 2 minúty a po 15 sekundách mikrovlnku otvoríme počas "jazdy" a hmotu premiešame. Opakujeme každých 15 sekúnd kým nám nevyprší čas 2 minúty a cukríky sa nerozpustia. Misu z mikrovlnky vyberieme a po lyžiciach do nej vmiešame 400 g preosiateho práškového cukru. Zvyšných 200 g cukru vysypeme na pracovnú plochu a do stredu cukru vlejeme už polotuhú hmotu z cukríkov. Rukami dôkladne vypracujeme všetok cukor do hladkej hmoty. Hmota by nemala byť mäkká ale ani tvrdá. Ruky umyjeme, pracovnú plochu očistíme a hmotu pripravíme na vaľkanie tak, že pod ňu jemne podsypeme preosiaty cukor. Táto dávka vystačí na potiahnutie 1 veľkej torty a z hmoty nám aj zvýši. Na dekoráciu inými farbami potrebujeme postup opakovať a v potrebnej farbe prifarbiť. Ak potrebujeme bielu, tak ju robíme len z bielych cukríkov.

  • 4. Vychladnuté piškóty natrieme krémom tak, že krém si vopred rozdelíme na 4 rovnaké časti a ešte si z neho odložíme toľko, aby sme s ním vedeli celú tortu potrieť (torta bude vysoká cca 3 cm).  Natreté a navrstvené pláty dobre zaťažíme a necháme cez noc odstáť v chladničke. 

  • 5. Ak chceme koláč orezať do iného tvaru (menší štvorec, kocka..), necháme tortu na izbovej teplote asi 1 hodinu, aby obmekla a dala sa dobre rezať. Vyrežeme si zo stredu potrebný formát, potrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky stuhnúť.

  • 6. Tortu vyberieme z chladničky a potiahneme marcipánovou hmotou. Zvyšky orežeme, hrany pekne vypracujeme. Potom si vyvaľkáme biely marcipán a vyrežeme z neho pásiky potrebné na vytvorenie čiar futbalového ihriska. Môžeme vymodelovať bránky alebo ich nahradiť umelohmotnými tak ako aj hráčov. 

pridaj recept

recept upiekli:

Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.

Dobošová torta - futbalové ihrisko

Základ skvelého dobošového rezu ozdobte podľa fantázie, napríklad do tvaru futbalového ihriska...

Hodnoť recept:
Pridal/a: / 05.06.2013
  • Celkový čas
    prípravy:
    40 min.
  • Počet
    porcií:
    -
  • Čas
    pečenia:
    50 (5 plátov po 10 minút) min.
  • Teplota
    pečenia:
    180 ˚C
  • Náročnosť
    prípravy:
    ťažké
620 g Helia
1 lyžička Cera
750 g múka hladká
100 g múka polohrubá
900 g cukor práškový
1 ks kypriaci prášok do pečiva
2 ks krémový prášok Zlatý klas
1 ks vanilínový cukor
1 lyžička kyselina citrónová
2 bal. cukríky JoJo marshmallow
80 g kakao
potravinárska farba zelená
mandľová aróma
2 ks vajcia
1 liter mlieko
2 lyžica voda

Produkt v recepte:
Helia

perníčky radia