Koláč na každý deň. Pre deti na olovrant alebo na raňajky. Na chatu alebo k vode. Sladké cesto a kyselé ovocie, to je ten správny kysnutý koláč.
1. Malú časť mlieka zohrejeme tak, aby nemala teplotu viac ako 30 °C, pridáme trošku cukru a droždie, prípadne poprášime múkou. Tento kvások necháme 10 - 15 minút vykysnúť.
2. V miske zmiešame zvyšok hladkej múky, mlieko, 100 g Palmarinu, kryštálový cukor, mandľové lupienky, citrónovú kôru, štipku soli a 2 žĺtka. Po vykysnutí kvások premiešame s týmito surovinami. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Počas kysnutia ho 2 - 3 krát premiesime, aby tak spevnelo a bolo pružné.
3. Po vykysnutí tvarujeme bochníky, ktoré rozvaľkáme na múkou posypanej doske na veľkosť plechu.
4. Do misky si pripravíme mrveničku vymiešaním 30 g Palmarinu, 50 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru a štipkou škorice.
5. Cesto položíme na vymastený plech, navrch poukladáme vykôstkované slivky, černice, posypeme mrveničkou a škoricou. Necháme podkysnúť a pečieme pri teplote 180 - 200 °C približne 10 - 15 minút.
6. Po upečení okraje aj stred opatrne potrieme rozpusteným Palmarínom a posypeme práškovým cukrom.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Koláč na každý deň. Pre deti na olovrant alebo na raňajky. Na chatu alebo k vode. Sladké cesto a kyselé ovocie, to je ten správny kysnutý koláč.
mlieko | |
---|---|
130 g | Palmarín |
13 g | droždie |
250 g | múka hladká špeciál |
50 g | múka polohrubá |
30 g | cukor práškový |
25 g | cukor kryštálový |
20 g | mandľové lupienky |
100 g | černice |
200 g | slivkový kompót |
2 ks | vajcia |
1/2 ks | citrón |
škorica mletá | |
soľ | |
125 ml | mlieko |