Závinom plným maku a višní potešíte nielen oko ale aj žalúdok...
1. Malú časť mlieka zohrejeme tak, aby nemala teplotu viac ako 30 °C, pridáme trošku cukru a droždie, prípadne poprášime múkou. Tento kvások necháme 10 - 15 minút vykysnúť.
2. Do misky si pripravíme zvyšnú múku, 125 g mlieka, Palmarin, kryštálový cukor, štipku soli, 2 žĺtka a po vykysnutí kvások s nimi premiešame. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Počas kysnutia ho 2 - 3 krát premiesime, aby tak spevnelo a bolo pružné.
3. Po vykysnutí tvarujeme bochník, rozvaľkáme ho na múkou posypanej doske do oválneho tvaru.
4. Zomletý mak premiešame s citrónovou kôrou, škoricou a práškovým cukrom a rozložíme na vyvaľkané cesto. Navrch pokladáme vykôstkované višne, pokropíme mliekom, stočíme do tvaru koláča a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
5. Závin uložíme na Cerou vymastený plech, necháme podkysnúť, pred pečením popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180 - 200 °C približne 10 - 15 minút.
6. Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Závinom plným maku a višní potešíte nielen oko ale aj žalúdok...
mlieko | |
---|---|
80 g | Palmarín |
13 g | droždie |
250 g | múka hladká špeciál |
25 g | cukor kryštálový |
80 g | cukor práškový |
150 g | višne vykôstkované kompótové |
150 g | mak mletý |
20 g | mandľové lupienky |
50 ml | mlieko |
3 ks | vajcia |
1 ks | citrón |
škorica mletá | |
soľ | |
125 ml | mlieko |