rozšírené
vyhľadávanie

ingrediencie
Pridaj do zoznamu
náročnosť
kategória
dĺžka prípravy

Kysnutý makový koláč

Závinom plným maku a višní potešíte nielen oko ale aj žalúdok...

postup:

  • 1. Malú časť mlieka zohrejeme tak, aby nemala teplotu viac ako 30 °C, pridáme trošku cukru a droždie, prípadne poprášime múkou. Tento kvások necháme 10 - 15 minút vykysnúť.

  • 2. Do misky si pripravíme zvyšnú múku, 125 g mlieka, Palmarin, kryštálový cukor, štipku soli, 2 žĺtka a po vykysnutí kvások s nimi premiešame. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Počas kysnutia ho 2 - 3 krát premiesime, aby tak spevnelo a bolo pružné. 

  • 3. Po vykysnutí tvarujeme bochník, rozvaľkáme ho na múkou posypanej doske do oválneho tvaru.

  • 4. Zomletý mak premiešame s citrónovou kôrou, škoricou a práškovým cukrom a rozložíme na vyvaľkané cesto. Navrch pokladáme vykôstkované višne, pokropíme mliekom, stočíme do tvaru koláča a potrieme rozšľahaným vajíčkom. 

  • 5. Závin uložíme na Cerou vymastený plech, necháme podkysnúť, pred pečením popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180 - 200 °C približne 10 - 15 minút. 

  • 6. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

pridaj recept

recept upiekli:

Kysnutý makový koláč

Závinom plným maku a višní potešíte nielen oko ale aj žalúdok...

Hodnoť recept:
Pridal/a: / 05.06.2013
  • Celkový čas
    prípravy:
    20 min.
  • Počet
    porcií:
    -
  • Čas
    pečenia:
    15 - 20 min.
  • Teplota
    pečenia:
    160 ˚C
  • Náročnosť
    prípravy:
    ťažšie
mlieko
80 g Palmarín
13 g droždie
250 g múka hladká špeciál
25 g cukor kryštálový
80 g cukor práškový
150 g višne vykôstkované kompótové
150 g mak mletý
20 g mandľové lupienky
50 ml mlieko
3 ks vajcia
1 ks citrón
škorica mletá
soľ
125 ml mlieko

Produkt v recepte:
Palmarín

perníčky radia