Letný ľahký ovocný koláčik.
1. Pripravíme si lístkové cesto s Palmarinom. Palmarin a malú časť hladkej múky premiešame a upravíme do tvaru kocky. Zvyšnú múku hladkú aj polohrubú, žĺtok, soľ, ocot a vodu vypracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré upravíme na doske do tvaru bochníka. Povrch posekáme nožom, aby sa uvoľnilo, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 15min. odležať. Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, rohy necháme tenšie. Do stredu položíme tukovú kocku a zabalíme. Rozvaľkáme a preložím na tri alebo štyri časti ( zľava doprava, alebo do polovice). Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 15.min. odležať. Prekladanie opakujeme tri krát, čím sa vytvorí typické lístkovanie. Cesto necháme odležať najvhodnejšie do druhého dňa. Na prípravu koláča potrebujeme 250g lístkového cesta – koláčová forma s priemerom 24cm
2. Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme a pomocou koláčovej formy vykrojíme kruh. Vložíme ho do formy, okraj potrieme bielkom a poukladáme kolieska. Koláč popicháme vidličkou a pri teplote 200°C upečieme do zlatohnedej farby. Želé: Vodu, cukor a tortové želé uvaríme, dochutíme citrónovou šťavou a zalejeme vychladené ovocie.
3. Postup vanilkový krém: Z mlieka, cukru kryštálového, žĺtka, vanilínového cukru a krémového prášku uvaríme základný krém (puding). Pridáme rum a ešte za tepla rozotrieme na upečený koláč. Necháme čiastočne vychladnúť. Poukladáme očistené a nakrájané ovocie, vychladíme a zalejeme želatínou.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Letný ľahký ovocný koláčik.
Lístkové cesto s Palmarinom | |
380 g | múka hladká špeciál |
140 g | múka polohrubá |
350 g | Palmarín |
g | soľ |
1 ks | žĺtok |
7 g | ocot |
180 g | voda |
Vanilkový krém | |
3,5 dl | mlieko |
40 g | Krémový prášok |
25 g | cukor vanilkový |
60 g | cukor kryštálový |
40 ml | rum |
Dohotovenie | |
ovocie | |
20 g | Tortové želé |
2 dl | voda |
citrónová šťava | |
30 g | kryštalový cukor |