Hodia sa keď čakáte hostí alebo aj k šošovicovej polievke ako príloha. Pozrite si fotopostup.
1. K vlažnému mlieku pridáme 1 lyžičku cukru a droždie. Necháme kysnúť. Potom pridáme ostatné ingrediencie a poriadne vypracujeme. Necháme na izbovej teplote vykysnúť 45-50 minút. Zatiaľ urobíme plnku: jablká ošúpeme, nakrájame na kocky, dáme do hrnca s cukrom, s citrónovou šťavou a kôrou, s mletou škoricou a 1 dl vodou. Necháme zovrieť a pridáme 0.5 dl vody s pomiešanou škrobovou múčkou. Miešame, kým nezhustne. Necháme vychladnúť, kým to nebude vlažné. Vykysnuté cesto dáme s múkou posypanou dosku. Rozdelíme na polovicu a potom ešte na 6-6 častí.
2. Vyformujeme z nich guľky a vytvarujeme pruhy. Polovicu cesta krájame na pruhy a na druhu stranu cesta dáme 2 lyžice jablkovej plnky. Okraje zahneme, potom ešte zahneme aj pruhy.
3. Takto vyformované cesto dáme na plech vystlaný papierom, zakryjeme s kuchynskou utierkou a necháme kysnúť 45-50 minút. Zatiaľ rúru predhrejeme na 170 stupňov. Kým pečieme, môžeme vymiešať Palmarin s 5 lyžicami cukru s 1 lyžicou mletej škorice. Môžete si to aj zjednodušiť a natrieť Palmarinom, prípadne vajcom. TIP: Keď nemáte radi ovocné plnky, môžeme pripraviť pudingový krém. Príprava je jednoduchá. 1 vanilkový pudingový prášok uvaríme v 3 dl mlieku, pridáme 2 lyžice cukru a zovrieme. Necháme vychladnúť a premiešame s 5 dkg Palmarinu.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Hodia sa keď čakáte hostí alebo aj k šošovicovej polievke ako príloha. Pozrite si fotopostup.
60 g | Palmarín |
---|---|
600 g | hladká múka |
1 lyžička | soľ |
3 lyžica | cukor kryštálový |
1 ks | vajce |
2 ks | žĺtko |
3 dl | mlieko vlažné |
30 g | droždie |
5 ks | veľké jablko |
5-6 lyžica | hnedý cukor |
1 ks | citrónová šťava |
1 ks | citrón - citrónová kôra |
1 lyžička | mletá škorica |
40 g | škrobová múčka |
1.5 dl | voda |
2 lyžica | Palmarín roztopený |
60 g | Palmarin (zmäknutý) |