Šťavnatý dezert s výbornou osviežujúcou chuťou.
1. Príprava žltého piškótového plátu: vymiešame si tuhý sneh zo 6 bielkov, pridáme 6 polievkových lyžíc práškového cukru a po jednom pridávame 6 vaječných žĺtok. Ručne lopatkou vmiešame 6 lyžíc polohrubej múky. Cesto vylejeme na hlboký plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 20 min na 150 stupňoch.
2. Príprava 2 ružových piškótových plátov: potrebujeme 2 ružové pláty. Pripravujeme ich buď každé cesto zvlášť alebo si pripravíme jedno cesto, ktoré rozdelíme na polovicu a rozlejeme na dva plechy. Vymiešame si tuhý sneh z 12 bielkov, pridáme 12 polievkových lyžíc práškového cukru a po jednom pridávame 12 vaječných žĺtok. Ručne lopatkou vmiešame 12 lyžíc polohrubej múky a potravinársku farbu červenú. Cesto rozdelíme na 2 polovice a vylejeme na 2 hlboké plechy vyložené papierom na pečenie a pečieme cca 20 min na 150 stupňoch.
3. Príprava čírej zálievky: do 200 ml bazového sirupu, pridáme 2 lyžice rumu, 1 hlbokú čajovú lyžičku punčovej arómy a spolu zmiešame. Ak nemáme bazový sirup, tak si uvaríme číru zálievku zo 180 ml vody a 5 lyžíc kryštálového cukru. Keď vychladne pridáme 2 lyžice rumu, 1 hlbokú čajovú lyžičku punčovej arómy.
4. Príprava ružovej zálievky: 200 ml sirupu lesná zmes a 200 ml sirupu rumový čaj zmiešame so 4 polievkovými lyžicami rumu a čajovou lyžičkou punčovej arómy. Zálievku rozdelíme na 2 polovice, t.j. na jeden plát použijeme 200 ml zálievky.
5. Keď nám pláty vychladnú, tak si vezmeme ružový plát a rovnomerne ho pokvapkáme s pripraveným ružovým sirupom po celej ploche. Potom ho natrieme lekvárom, najlepšie ríbezľovým, alebo s marhuľovým. Položíme naň žltý plát a rovnomerne ho pokvapkáme s čírim sirupom. Opäť ho natrieme lekvárom a položíme naň posledný ružový plát a pokvapkáme ho poslednou zálievkou.
6. Hotovú navrstvenú piškótu rovnomerne zaťažíme a zatiaľ si pripravíme polevu.
7. Príprava polevy: Do hlbšej misy alebo taniera si preosejeme 300 g práškového cukru a do stredu si prstom spravíme jamku. Do tejto jamky si nasypeme alebo nakvapkáme červené farbivo, šťavu z pól citróna, punčovú arómu čo nám zvýšila z fľaštičky a 1 lyžicu rumu. Dáme si zovrieť trocha vody a pomaly ju vlievame do stredu cukru, a zároveň masu miešame až kým nenadobudne konzistenciu "ani tuhá ani tečúca", aby sa dala krásne rozotierať. Musíme s ňou však šikovne pracovať, rýchlo natierať na piškótu, lebo rýchlo schne.
8. Hotovú rozotretú polevu necháme 1 hodinku tuhnúť a potom ozdobíme frkanými pásikmi roztopenej čokolády. Hotový zákusok necháme aspoň pol dňa odpočívať, kým zálievky chute prejdu piškótou.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Šťavnatý dezert s výbornou osviežujúcou chuťou.
18 lyžica | múka polohrubá |
---|---|
18 lyžica | cukor práškový |
300 g | cukor práškový |
250 ml | ríbezľový džem |
200 ml | sirup lesná zmes |
200 ml | sirup bazový |
200 ml | sirup s príchuťou rumový čaj |
potravinárska farba červená | |
1 ks | punčová aróma |
50 g | čokoláda |
18 ks | vajcia |
1/2 ks | citrón |
7 lyžica | rum |