Famózna čokoládovo gaštanová torta
1. Príprava cesta na spodnú vrstvu: 150 g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 60 g Helie, 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva a 1 vajce zmiešame v miske na cesto. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh na spodok tortovej formy. Položíme naň cesto a prikryjeme ďalším papierom na pečenie a vyvaľkáme podľa tvaru spodného papiera. Vo vnútri formy ho ešte upravíme do požadovaného tvaru, popicháme vidličkou, aby sa pri pečení neodúvalo. Pečieme pri 190 stupňoch cca 15 min (do ružova). Necháme vychladnúť.
2. Príprava cesta na vrch a boky torty: 5 bielok so štipkou soli vyšľaháme. Postupne prišľaháme 5 kopcovitých polievkových lyžíc kryštálového cukru a ďalej šľaháme aspoň 3 minúty. Potom zapracujeme 5 žĺtok. Nakoniec pridáme 5 kopcovitých lyžíc preosiatej múky a už len ručne premiešame. Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej pridáme kakao.
3. "Poklop" torty: z každého cesta dáme cca polovičku do cukrárenského sáčku, znova si vykrojíme z papiera na pečenie kruh na spodok tortovej formy a tvarujeme špirálu pomocou sáčkov. Najprv kakaovú a potom dopĺňame bledú. Pečieme pri 190 stupňoch cca 8-10 min.
4. Boky torty: Na boky torty upečieme plát. Postupujeme tak isto ako pri "poklope" len robíme šikmé pásiky. Doplníme cesto do sáčkov, odmeriame aký vysoký plát potrebujeme do formy. Napríklad keď použijeme formu s priemerom 24cm, potrebujeme 2 pláty vysoké 6,5cm, číže 15 cm široký plát aj s rezervou a dlhý 40 cm + rezerva. Pečieme pri 190 stupňoch cca 8-10 min.
5. Pripravíme si to všetko do tortovej formy. Najskôr spodok torty, potom na okraje narežeme pásy a ideme robiť plnky.
6. Príprava plnky s horkou čokoládou: Vyšľaháme 200 ml šľahačky s 1 stužovačom šľahačky dotuha a pridáme 1/3 mascarpone. Nad parou si roztopíme čokoládu, necháme ju trocha vychladnúť tak, aby bola ešte tekutá a primiešame do masy. Pridáme práškový cukor podľa chuti (cca 1 lyžicu). Vylejeme do torty a dáme do chladničky trocha stuhnúť.
7. Príprava plnky s gaštanovým pyré: vyšľaháme 200 ml šľahačky s 1 stužovačom šľahačky, pridáme 1/3 mascarpone. Gaštanové pyré popučíme, pridáme 1 - 2 lyžice rumu (môže byť aj esencia) zmiešame so šľahačkovou masou a zas podľa chuti prisladíme. Nalejeme na predošlú plnku, vyhladíme a zas na chvíľu odložíme do chladničky.
8. Príprava plnky s bielou čokoládou: vyšľaháme 200 ml šľahačky s 1 stužovačom šľahačky dotuha a pridáme 1/3 mascarpone. Nad parou si roztopíme bielu čokoládu, necháme ju trocha vychladnúť tak, aby bola ešte tekutá a primiešame do masy. Pridáme práškový cukor podľa chuti (cca 1 lyžicu). Rozotrieme na gaštanovú plnku. Plnky sú dosť husté takže sa nepomiešajú, ale netreba ich veľmi pritláčať.
9. Nakoniec celú tortu prikryjeme špirálovým "poklopom" a torta je hotová. Necháme ju stuhnúť a vychladnúť v chladničke a pred podávaním môžeme a nemusíme posypať práškovým cukrom.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Famózna čokoládovo gaštanová torta
60 g | Helia |
---|---|
200 g | múka polohrubá |
100 g | cukor kryštálový |
2 lyžica | cukor práškový |
750 g | mascarpone |
200 g | čokoláda horká |
3 ks | šľahačkový stužovač |
600 ml | smotana na šľahanie 33% |
200 g | čokoláda biela |
250 g | gaštanové pyré (rozmixované gaštany) |
1 lyžička | kypriaci prášok do pečiva |
1 lyžica | kakao |
6 ks | vajcia |
štipka | soľ |
2 lyžica | rum |