Sladké ovocné pokušenie na sviatočný stôl. Recept na domáce lístkové cesto.
1. Lístkové cesto (500g) - Palmarin nakrájame, pridáme polievkovú lyžicu múky a vypracujeme hladkú zmes, ktorú upravíme do tvaru kocky. Zvyšné suroviny múka hladká, múka hrubá, soľ, žĺtok, ocot a vodu spolu zmiešame a vypracujeme hladký bochník. Položíme ho na pomúčenú dosku, posekáme nožom a prikryjeme vlhkou utierkou, necháme 15 minút odležať. Po odležaní bochník natiahneme do tvaru kríža, do stredu vložíme tukovú kocku a zabalíme. Opatrne rozvaľkáme a prekladáme na tri alebo štyri časti. Prikryjeme vlhkou utierkou a znovu necháme odležať 10 minút. Prekladanie opakujeme 3krát. Hotové lístkové cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 3 hodiny odležať. Prekladanie: Tri časti – cesto preložíme z prava do ľava do dvoch tretín Štyri časti – cesto preložíme z prava do ľava do polovice Odležané lístkové cesto rozvaľkáme, vykrajujeme kolieska na ktoré do stredu poukladáme očistené pokrájané čerstvé hrušky so škoricou. Okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom, alebo vodou. Priložíme druhé koliesko, okraje zatlačíme a pri teplote 200 °C pečieme 15 min., do svetlohnedej farby. Na ešte teplé nastriekame bielkový sneh a pri teplote 180°C opäť pečieme 10 minút, pokiaľ sa nevytvorí jemné svetlohnedé zafarbenie okrajov.
2. Bielkový sneh – bielka dáme šľahať a postupne prisypeme cukor kryštálový. Vyšľaháme tuhý sneh.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Sladké ovocné pokušenie na sviatočný stôl. Recept na domáce lístkové cesto.
voda | |
---|---|
190 g | múka hladká špeciál |
35 g | múka hrubá |
175 g | Palmarín |
2 g | soľ |
1 ks | žĺtok |
1 lyžička | ocot |
80 g | bielok |
160 g | cukor kryštálový |
200 g | Hrušky očistené |
škorica mletá | |
90 ml | voda |