Výborné kysnuté koláče vhodné aj do batôžka na cesty :)
1. Kysnuté cesto: Do preosiatej a málo osolenej múky pridáme cukor, vanilku a strúhanú citrónovú kôru. Potom tam nalejeme z droždia pripravený, vykysnutý kvások, zohriate mlieko, v ktorom sme umiešali rozpustené maslo a žĺtky. Vypracujeme mäkké a lesklé cesto. Cesto posypeme múkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
2. Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžičkou kúsky, urobíme bochníčky, ktoré na omastenom plechu necháme vykysnúť. Zatiaľ dáme do čistého rohu utierky trochu múky a zaviažeme ju špagátom, aby sme mali tvorítko na koláčiky.
3. Vykysnuté bochníčky pripraveným tvorítkom v strede vytlačíme, okraje koláčikov potrieme žĺtkom. Naplníme ich plnkou a pečieme do červena.
4. Koláčiky môžeme naplniť slivkovou, tvarohovou alebo jablkovou plnkou.
Výborné kysnuté koláče vhodné aj do batôžka na cesty :)