Počas jablkovej sezóny niet lepšej dobroty ako koláč plný šťavnatých jabĺk...
1. Príprava cesta: Do misky dáme múku, kypriaci prášok, 100g práškového cukru, 1 vanilínový cukor a 2 žĺtky. Zmiešame na tuhé cesto (keď bude treba, pridáme veľmi opatrne vodu alebo mlieko). Pripravíme 2 bochníky cesto dáme do chladničky na 30-40 minút.
2. Príprava plnky: 2 kg jabĺk nastrúhame a pridáme škoricový cukor. Všetko dobre premiešame.
3. Plech vymastíme a posypeme múkou. Prvú časť cesta rozvaľkáme, položíme na plech a na vrch dáme vyžmýkané jablká.
4. Z druhej časti cesta si urobíme tenké a dlhé "šnúrky", ktoré ukladáme na jablká a robíme zákusok ako mrežovník.
5. Takto ozdobíme celý plech a posypeme akoby mrveničkou (cestom, ktoré nám ostane). Potom potrieme "šnúrky" rozšľahaným žĺtkom a dáme do rúry piecť na 180 - 220 °C približne 30 - 40 minút pokiaľ nebude koláč upečený.
6. Ihneď po vytiahnutí z rúry koláč pokrájame a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Počas jablkovej sezóny niet lepšej dobroty ako koláč plný šťavnatých jabĺk...
250 g | Helia |
---|---|
500 g | múka polohrubá |
250 g | cukor práškový |
1 ks | kypriaci prášok do pečiva |
2 ks | vanilínový cukor |
1 ks | škoricový cukor |
2 ks | vajcia |
2 kg | jablká |