Tradičné orechové a makové kysnuté rožky. Takéto v pekárni nekúpite. Skúste si ich urobiť.
1. Príprava cesta: Malú časť mlieka zohrejeme tak, aby nemala teplotu viac ako 30 °C, pridáme trošku cukru a droždie, prípadne poprášime múkou. Tento kvások necháme 10 - 15 minút vykysnúť.
2. Pripravíme si zvyšné suroviny: hladkú múku, 400 ml mlieka, 120 g Palmarinu, 120 g práškového cukru, 4 žĺtka, 20 g vanilínového cukru, mandľové lupienky, štipku soli, citrónovú kôru a po vykysnutí kvások s nimi premiešame. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Počas kysnutia ho 2 - 3 krát premiesime, aby tak spevnelo a bolo pružné.
3. Príprava orechovo - makovej plnky: 200 ml mlieka, 20 g kryštálového cukru a 10 g vanilínového cukru uvaríme, pridáme 250 g mletých vlašských orechov a maku. Odstavíme, vychladíme a dochutíme škoricou a 50 ml rumu.
4. Príprava mrveničky: Zmiešame spolu 30 g Palmarinu, 50 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru.
5. Po vykysnutí z cesta vytvarujeme malé guľky, ktoré ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Necháme podkysnúť.
6. Guľky pomocou tlačítka roztlačíme, po okrajoch potrieme rozriedeným žĺtkom a naplníme orechovo - makovou plnkou. Vrch prizdobíme orieškami alebo sušeným ovocím a mrveničkou a necháme piecť pri teplote 180 - 200 °C približne 10 - 15 minút.
7. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Tradičné orechové a makové kysnuté rožky. Takéto v pekárni nekúpite. Skúste si ich urobiť.
150 g | Palmarín |
---|---|
30 g | droždie |
500 g | múka hladká špeciál |
50 g | múka polohrubá |
150 g | cukor práškový |
20 g | cukor kryštálový |
250 g | vlašské orechy mleté alebo mak |
600 ml | mlieko |
30 g | vanilínový cukor |
50 g | mandľové lupienky |
50 ml | rum |
1 ks | citrón |
5 ks | vajcia |
soľ | |
iná | škorica mletá |