rozšírené
vyhľadávanie

ingrediencie
Pridaj do zoznamu
náročnosť
kategória
dĺžka prípravy

Kysnuté koláčiky s orechovo - makovou plnkou

Tradičné orechové a makové kysnuté rožky. Takéto v pekárni nekúpite. Skúste si ich urobiť.

postup:

  • 1. Príprava cesta:  Malú časť mlieka zohrejeme tak, aby nemala teplotu viac ako 30 °C, pridáme trošku cukru a droždie, prípadne poprášime múkou. Tento kvások necháme 10 - 15 minút vykysnúť.

  • 2. Pripravíme si zvyšné suroviny: hladkú múku, 400 ml mlieka, 120 g Palmarinu, 120 g práškového cukru, 4 žĺtka, 20 g vanilínového cukru, mandľové lupienky, štipku soli, citrónovú kôru a po vykysnutí kvások s nimi premiešame. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Počas kysnutia ho 2 - 3 krát premiesime, aby tak spevnelo a bolo pružné. 

  • 3. Príprava orechovo - makovej plnky: 200 ml mlieka, 20 g kryštálového cukru a 10 g vanilínového cukru uvaríme, pridáme 250 g mletých vlašských orechov a maku. Odstavíme, vychladíme a dochutíme škoricou a 50 ml rumu.

  • 4. Príprava mrveničky: Zmiešame spolu 30 g Palmarinu, 50 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru.

  • 5. Po vykysnutí z cesta vytvarujeme malé guľky, ktoré ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Necháme podkysnúť. 

  • 6. Guľky pomocou tlačítka roztlačíme, po okrajoch potrieme rozriedeným žĺtkom a naplníme orechovo - makovou plnkou. Vrch prizdobíme orieškami alebo sušeným ovocím a mrveničkou a necháme piecť pri teplote 180 - 200 °C približne 10 - 15 minút. 

  • 7. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

pridaj recept

recept upiekli:

Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.

Kysnuté koláčiky s orechovo - makovou plnkou

Tradičné orechové a makové kysnuté rožky. Takéto v pekárni nekúpite. Skúste si ich urobiť.

Hodnoť recept:
Pridal/a: / 05.06.2013
  • Celkový čas
    prípravy:
    20 min.
  • Počet
    porcií:
    -
  • Čas
    pečenia:
    10 - 15 min.
  • Teplota
    pečenia:
    160 ˚C
  • Náročnosť
    prípravy:
    ťažšie
150 g Palmarín
30 g droždie
500 g múka hladká špeciál
50 g múka polohrubá
150 g cukor práškový
20 g cukor kryštálový
250 g vlašské orechy mleté alebo mak
600 ml mlieko
30 g vanilínový cukor
50 g mandľové lupienky
50 ml rum
1 ks citrón
5 ks vajcia
soľ
iná škorica mletá

Produkt v recepte:
Palmarín

perníčky radia