Pozrite sa ako u nás robíme kysnutý koláč s mrveničkou. Nesmie chýbať na vianočnom stole.
1. Pripravíme si suroviny na cesto. Palmarin roztopíme, pridáme do preosiatej múky, pridáme vlažné mlieko, vajcia, soľ, cukor a droždie.
2. Cesto vypracujeme do hladka a necháme na teplom mieste vykysnúť.
3. Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske vyváľame a rozdelíme na poly. Tak isto si treba rozdeliť aj plnku na polovicu. Z tohoto množstva nám vyjdu dva plechy.
4. Potom cestá vyvaľkáme vo veľkosti plechu a dáme na vymastený plech. Na cesto nastrúhame (na uhorkovom strúhadle) očistené jablka a rozložíme na celé cesto. Posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom.
5. Na to potom dáme hrozienka, ktoré sme si dopredu namočili v rume. (Hrozienka si treba namočiť hned ako zapravíme na cesto, aby nabutnali a napili sa .Potom ich treba zmiešať s pomletými orechami, aby sa orechy obalili na hrozienka a tak rozložiť na koláč).
6. Na to potom rozštvrťkujeme slivky a rozsypeme ríbezle.
7. Urobíme posýpku tak, že Palmarin z múkou a cukrom rozmrvíme.
8. Posypeme koláč. Posýpku si tak isto rozdelíme na polovicu.
Pozrite sa ako u nás robíme kysnutý koláč s mrveničkou. Nesmie chýbať na vianočnom stole.
500 g | múka polohrubá |
---|---|
250 g | mlieko vlažné |
60 g | Palmarín roztopený |
2 ks | vajcia |
2 lyžička | soľ |
1 lyžica | cukor kryštálový |
1 bal. | droždie (sušené) |
1 ks | slivkový kompót |
4 ks | jablká |
ríbezle | |
50 g | hrozienka |
50 g | orechy mleté |
2 bal. | cukor škoricový |
2 bal. | cukor vanilkový |
na namáčanie hrozien | rum |
50 g | Palmarín |
2 lyžica | cukor práškový |
1 bal. | cukor vanilkový |
4 - 5 lyžica | múka hrubá |