Klasický francúzsky dezert - Obrátený koláč obrázok zdroj: http://www.myrecipes.com/recipe/tarte-tatin-10000001842343/
1. Z múky, prášku do pečiva, vajíčka a práškového cukru si pripravíme krehké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na 2 hod. do chladničky.
2. Medzitým si očistíme jablká. Množstvo je približné, môže byť aj viac. Je dobré, keď sú kyslejšie. Pokrájame ich na hrubšie mesiačiky a vykrojíme jadrovníky. Jablká polejeme citrónovou šťavou z 1 citróna.
3. Použijeme panvicu s priemerom 24 cm. Buď musí mať rúčku kovovú, alebo odnímateľnú, lebo pôjde do rúry. Na dno panvice rozložíme maslo a posypeme cukrom. Maslo rozpustíme a plameň stiahneme na slabšie.
4. Na panvicu poukladáme jablká. Spodnú vrstvu ukladáme vypuklým dolu. Druhú vrstvu ukladáme opačne, vypuklým hore. Ide o to, aby boli naukladané čo najhustejšie. Teplotu pridáme na strednú hodnotu. S jablkami už nehýbeme. Po 15 minútach by mali začať karamelizovať. Panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na 15 min.
5. Vyvaľkáme si cesto na trochu väčší priemer, ako má panvica. Panvicu vyberieme z rúry a jablká prikryjeme rozvaľkaným cestom. prečnievajúce okraje cesta zastrčíme poza jablká. Zhora urobíme do cesta 3-4 väčšie dierky, aby mohla unikať para. Pracujeme opatrne, je to fakt horúce. Dáme nazad do rúry asi na 15-20 min.
6. Koláč by mal byť upečený. Vyberieme z rúry a necháme 10 min. chladnúť. Podnos, na ktorom budeme tortu podávať, priklopíme na panvicu a prevrátime. Ak sa všetky jablká neodlepia, pomôžeme im varechou.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Klasický francúzsky dezert - Obrátený koláč obrázok zdroj: http://www.myrecipes.com/recipe/tarte-tatin-10000001842343/
150 g | Palmarín |
---|---|
300 g | hladká múka |
70 g | Práškový cukor |
1 ks | vajce |
0,5 bal. | prášok do pečiva |
1000 g | jablká |
80 g | maslo |
100 g | cukor kryštálový |
1 ks | citrónová šťava |