rozšírené
vyhľadávanie

ingrediencie
Pridaj do zoznamu
náročnosť
kategória
dĺžka prípravy

Tarte Tatin

Klasický francúzsky dezert - Obrátený koláč obrázok zdroj: http://www.myrecipes.com/recipe/tarte-tatin-10000001842343/

postup:

  • 1. Z múky, prášku do pečiva, vajíčka a práškového cukru si pripravíme krehké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na 2 hod. do chladničky.

  • 2. Medzitým si očistíme jablká. Množstvo je približné, môže byť aj viac. Je dobré, keď sú kyslejšie. Pokrájame ich na hrubšie mesiačiky a vykrojíme jadrovníky. Jablká polejeme citrónovou šťavou z 1 citróna.

  • 3. Použijeme panvicu s priemerom 24 cm. Buď musí mať rúčku kovovú, alebo odnímateľnú, lebo pôjde do rúry. Na dno panvice rozložíme maslo a posypeme cukrom. Maslo rozpustíme a plameň stiahneme na slabšie.

  • 4. Na panvicu poukladáme jablká. Spodnú vrstvu ukladáme vypuklým dolu. Druhú vrstvu ukladáme opačne, vypuklým hore. Ide o to, aby boli naukladané čo najhustejšie. Teplotu pridáme na strednú hodnotu. S jablkami už nehýbeme. Po 15 minútach by mali začať karamelizovať. Panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na 15 min.

  • 5. Vyvaľkáme si cesto na trochu väčší priemer, ako má panvica. Panvicu vyberieme z rúry a jablká prikryjeme rozvaľkaným cestom. prečnievajúce okraje cesta zastrčíme poza jablká. Zhora urobíme do cesta 3-4 väčšie dierky, aby mohla unikať para. Pracujeme opatrne, je to fakt horúce. Dáme nazad do rúry asi na 15-20 min.

  • 6. Koláč by mal byť upečený. Vyberieme z rúry a necháme 10 min. chladnúť. Podnos, na ktorom budeme tortu podávať, priklopíme na panvicu a prevrátime. Ak sa všetky jablká neodlepia, pomôžeme im varechou.

pridaj recept

recept upiekli:

Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.

Tarte Tatin

Klasický francúzsky dezert - Obrátený koláč obrázok zdroj: http://www.myrecipes.com/recipe/tarte-tatin-10000001842343/

Hodnoť recept:
Pridal/a: / 23.10.2013
  • Celkový čas
    prípravy:
    60 min.
  • Počet
    porcií:
    -
  • Čas
    pečenia:
    10 min.
  • Teplota
    pečenia:
    200 ˚C
  • Náročnosť
    prípravy:
    ťažšie
150 g Palmarín
300 g hladká múka
70 g Práškový cukor
1 ks vajce
0,5 bal. prášok do pečiva
1000 g jablká
80 g maslo
100 g cukor kryštálový
1 ks citrónová šťava

Produkt v recepte:
Palmarín

perníčky radia